Kada susijungsime su kompiuteriais?

Žmogus prieina prie kompiuterio terminalo, išsitraukia laidą ir prisijungia jį prie lizdo kažkur už ausies. Akyse sumirga bėgiojantys skaičiai ir šviesos ir mūsų herojus atsiduria skaitmeniniame pasaulyje, kur aplinkui bėgioja duomenų paketai, epiškai kovoja virusai su antivirusinėmis sistemomis ir žybsi perduodama informacija. Scenarijus pažįstamas iš daugybės fantastinių kūrinių, nuo Neuromancerio iki Matricos. Realybėje kol kas tokių sistemų neturime, bet galbūt ateityje turėsime? Apie tai Lituanicone mums papasakos turbūt žymiausia Lietuvos neuromokslininkė dr. Urtė Neniškytė!

Dr. Urtė Neniškytė doktorantūrą studijavo ir disertaciją apsigynė Kembridžo universitete Jungtinėje Karalystėje, vėliau stažavosi Europos molekulinės biologijos laboratorijoje Italijoje, prieš porą metų grįžo į Lietuvą, Vilniaus universitetą, kur įkūrė molekulinės neurobiologijos laboratoriją. Jos atliekami tyrimai siekia nustatyti mechanizmus, reikalingus smegenų tinklams subręsti vystymosi metu (maždaug nuo 6 mėn. iki 6 metų). Šių procesų sutrikimai yra siejami su tokiomis ligomis kaip autizmo spektro sutrikimas, šizofrenija ar epilepsija. Savo tyrimams U. Neniškytė yra dukart gavusi Marie Sklodowska Curie stipendiją, International Brain Research Organization dotaciją, L‘Oreal-UNESCO For Women in Science stipendiją ir Tarptautinių kylančių talentų apdovanojimą.

Urtės pranešimo Lituanicone tema – „Smegenų ir kompiuterio sąsaja: nuo medicinos iki post-žmogaus“. Nors smegenų ir kompiuterio sąsajos gali skambėti kaip ateities technologijos, pirmieji sensoriniai tokio tipo prietaisai implantuojami į smegenis jau nuo aštuntojo dešimtmečio. Net ir Lietuvoje tokių operacijų, atkuriančių klausą vaikams, jau atlikta daugiau nei 200. Visgi smegenų sąsajos su kompiuteriais gali ne tik atkurti prarastus pojūčius, bet ir kompensuoti judėjimo negalią ar net praplėsti mūsų jutimų spektrą. O futuristai ir vizionieriai svajoja apie kompiuterinėmis technologijomis išplėstas žmogaus smegenų galimybes, priartinsiančias mus prie transhumanizmo. Kokias galimybes mums žada šiuolaikinis neuromokslas ir dabartinės mūsų žinios apie smegenis?

Lituaniconas jūsų lauks balandžio 13 dieną, šeštadienį Vilniuje, Kalvarijų g. 137e. Renginys nemokamas!

Author: Lituanicon