Lituanicono svečias ir Lietuvos fantastų bendruomenės rėmėjas – Jörgenas Städje

Jörgenas Städje – technologijų naujienų žurnalistas, internetinio portalo redaktorius, elektronikos kūrėjas, mokslinės fantastikos fanas su stažu, fanzino redaktorius ir mokslinės fantastikos konvento organizatorius, tolkinistas ir Haradrimų Tolkieno draugijos Švedijoje įkūrėjas. Pirmą kartą apsilankė Lietuvoje 1992 m., kai atvyko į Kaune vykusį Lituaniconą. Labai mėgsta Lietuvą ir viską, kas su ja susiję.

Šiemet Jörgenas Lituanicone skaitys pranešimą „Muzika mokslinėje fantastikoje“. Pasak jo, muzika – nebūtinai tik fonas: nors kartais muzika yra tik tema, ji taip pat gali būti atskiras meno kūrinys.

„Žvaigždžių karai” mus pasitinka patraukliu maršu, kuris visam laikui įsirėžia į atmintį. O penkios natos iš „Artimų trečiojo laipsnio kontaktų” (Close Encounters of the Third Kind) turi ir matematinę reikšmę.“ – pasakoja Jörgenas. – „Kai kurie kompozitoriai, tokie kaip Isao Tomita iš Japonijos ar mano mėgstamiausias mokslinės fantastikos fanas Ralphas Lundstenas iš Švedijos, dedikavo savo karjeras mokslinei fantastikai. Ir vis dėlto, ne koks nors kompozitorius, o rašytojas yra atsakingas už visų laikų geriausią mokslinės fantastikos filmo temą. Arthuras C. Clarkas, pirmasis supratęs, kad ateiviai nebūtinai nori mus suvalgyti ir išnaikinti, prisidėdamas prie filmo „2001: kosminė odisėja” kūrimo įpynė į garso takelį Richardo Strausso „Also Sprach Zarathustra“.

Jörgeną Städje į Lituaniconą atveža mūsų rėmėjai UAB “TeleSoftas”. Didelis ačiū jiems!

Author: Lituanicon