Fantastiškas kelias nuo pirmo iki trisdešimto: „Lituaniconų“ istorijos diskusija

Šis Lituaniconas – ypatingas.

Sutikite, nedaug yra renginių Lietuvoje, kurie turi tokias tradicijas ir tęstinumą – nors ne kartą atrodė, kad Lituanicono styga jau tuoj tuoj ims ir nutrūks. Bet šį mėnesį švęsime XXX-ąjį Lietuvos fantastų sambūrį – ir tai yra proga peržvelgti tris dešimtmečius fantastų gyvenimo Lietuvoje.

Iš kur kilo idėja pirmiesiems Lituaniconams? Kokie jie buvo, kuo panašūs ir kuo skyrėsi nuo dabartinių? Kaip jie keitėsi – tiek patys renginiai, tiek jų idėjos? Kokie buvo renginių organizavimo užkulisiai? Ir – tas baisusis klausimas – ar išvis šiais laikais dar reikia tokio renginio?

Visa tai – tik nedidelė dalis klausimų, kuriuos bandysime aptarti. Juk Lituaniconas – tai fantastus supančios pasaulio koncentracija, grynuolis, tad neabejotinai kalbėsime ir apie pačią fantastiką bei jos pokyčius per tas tris dešimtis metų.

Ir apie tai kalbės tikri fantasto pasaulio ir Lituaniconų veteranai – Andrius Tapinas, Justinas Žilinskas, Pranas Šarpnickis, Audrone V.-Städje, Andrius Jautakis; taip pat tikimės ir dar kelių ne mažiau lietuviškoje fantastikoje ir lietuvių fandome garsių žmonių dalyvavimo patvirtinimo. Žinoma, lauksime aktyvaus palaikymo ir iš salės.

Diskusiją moderuos Adomas Rutkauskas.

Author: Lituanicon