Lietuva inicijuoja lifto į kosmosą statybą

Nuo seniausių laikų žmonija svajojo nutiesti kelią į kosmosą, tyrinėti kitas planetas. Astronautikos pradininkas Konstantinas Ciolkovskis jau XIX a. pab. samprotavo, kad žmonės galėtų suvienyti jėgas ir pastatyti didžiulį bokštą, kuriuo kiltume į kosmosą. Šiandien, pasitelkę nanotechnologijas, mokslininkai sukūrė anglies nanovamzdelius, iš kurių pagamintas kosmoso lifto kabelis būtų pakankamai stiprus, kad išsilaikytų 36 tūkst. km aukštyje prie kosminės stoties.

Tokią idėją turi UAB „Telesoft“ vadovas Algirdas Stonys. „Mums reikia sėkmės istorijų, kurios įkvėptų didžiuotis kitų bendrapiliečių padarytu tarptautinio masto įspaudu. Kol pasaulio valstybės dar tik nedrąsiai kalbasi apie tokio lifto galimybę, kodėl negalėtų Lietuva imtis iniciatyvos ir pradėti vystyti globalios svarbos projektą. Pradžioje pakaktų skirti 1 % viso valstybės biudžeto kosmoso lifto idėjai vystyti ir įgyvendinti. Prisidėti prie lifto bei kabelio gamybos galėtume užvesti ir kitas šalis: Ukrainą – anglimis, Lenkiją – grafenu, Afrikos šalis – lifto geografine lokacija, ir taip toliau.“ – teigia jis.

Algirdas Stonys per Lituanicon papasakos, kodėl Lietuvai reikėtų nebijoti kelti sau didelius tikslus ir kaip toks projektas atsipirktų.

Author: Lituanicon