Laimutis Telksnys – kartą jau nuspėjęs ateitį, lietuvis profesorius pateiks mokslines ateities prognozes

Prieš 50 metų filmas „2001: A Space Odyssey“ parodė planšetinio kompiuterio koncepciją, kuri tapo realybe 2010-aisiais.

Bet tai čia niekis!

Nes prieš 51 metus (1968 m. sausį) vienas lietuvis profesorius nuspėjo ir stebėtinai tiksliai aprašė ne tik ateities išmanųjį telefoną bei išmanųjį laikrodį, bet ir internetą, „YouTube“, „Netflix“, „Amazon“ – ir dar daug ką, ką turime šiandien.

Bet tuo profesoriaus veikla toli gražu nesibaigė. 1991 metais jis sukūrė pirmą nepriklausomą interneto ryšio kanalą Lietuvoje, o XXI amžiuje išvedžiojo internetą po visą Lietuvą (projektas RAIN).

Bet ir to buvo maža. Šiame dešimtmetyje profesorius ėmėsi vieno sunkiausių dalykų kompiuterijoje – lietuvių kalbos atpažinimo ir sintezavimo. Projektas „LIEPA“ jau veikia, bet profesorius, šiemet švęsiantis savo 89-ąjį gimtadienį (!) nenurimsta. Naujausia jo veiklos kryptis – robotika.

Ir šis profesorius – ne kažkoks fantastinis personažas (nors apie jį tikrai galima statyti filmą, net ir fantastinį), o iš tiesų reali, bet fantastiška asmenybė – Adolfas Laimutis Telksnys!

Labai džiaugiamės ir didžiuojamės galėdami pranešti, kad profesorius šiemet lankysis „Lituanicon XXX: Eros pabaiga“ ir dalinsis savo įžvalgomis apie apie ateities pasaulį ir ateities Lietuvą – taip, kaip galima tokius dalykus projektuoti pagal dabartines mokslines ir technologines tendencijas.

Verta pabrėžti, kad profesorius – nemažas optimistas (bet kaip rodo praktika – jo prognozės vis dėlto pasiteisina), o dar ir linksmų plaučių – tad garantuojame, kad liūdna tikrai nebus.

Tad laukiame jūsų „Lituanicone“ balandžio 13 d. Vilniuje, Socialinių mokslų kolegijoje (Kalvarijų 137E). Renginio pradžia – 11 val., o visą programą galite rasti čia.

Nes negi neįdomu, kaip Lietuva atrodys dar po 50 metų? O juk beveik neišvengiama, kad profesorius nesulauktų tokio klausimo 😉

Author: Lituanicon